НС  прие на първо четене антикорупционния законопроект на правителството.Преди това

...
НС  прие на първо четене антикорупционния законопроект на правителството.Преди това
Коментари Харесай

Калин Славов за антикорупционното законодателство: Структури със същите правомощия под нова шапка.

НС  одобри на първо четене антикорупционния законопроект на държавното управление.
Преди това стана ясно, че с изключение на ГЕРБ и Обединени патриоти, и Движение за права и свободи евентуално ще поддържа антикорупционния законопроект на ръководещите. Това стана ясно от дебатите в Народното събрание по двата антикорупционни законопроекта - на държавното управление и на Българска социалистическа партия.




Калин Славов , изпълнителен шеф на " Прозрачност без граници ", разяснява в предаването " 12+3 " по " Хоризонт ", че дебатът върви от твърди позиции  и не плануват отстъпки.

Трябва да имаме поради, че в противоборството сред двата законопроекта се търси и политически резултат. Темата корупция е съществена за политическите кръгове и това е положителната вест. Опозиционният законопроект беше по-скоро мотив за спор, счита Славов.

В плана на Българска социалистическа партия въобще отсъства тематиката за конфискация на имуществото. С това също може да се изясни по-големият размер на закона, който оферират ръководещите, означи Славов.

 Обединявате няколко не доста добре работещи структури в една, само че пълномощията си остават съвсем същите.  Те се събират в един, само че имат съвсем същите пълномощия. А отнемането на имущество, да вземем за пример, няма нищо общо с спора на ползи.

По отношение на администрацията евентуално ще има усъвършенстване, само че механизмът планува всичко да се развие към Комисията за лишаване на нелегално добито имущество, която прочее ще бъде преименувана. Комисията ще продължи да работи до новия състав. От позиция на непрекъсваемост на процесите това е планувано в закона, само че не виждам от кое място би могъл да има оптимизъм и структури със същите пълномощия под нова шапка да стартират да работят дейно, сподели още Славов.

Наложително е да се съобрази дефиницията на спор на интерси с най-новите достижения. В нея сега липсват другарските връзки. Лобизмът също не е обект на   ограничения за ограничение. Не е планувана и отбрана на лицата, които разполагат с вътрешна информация за корупционни практики или спор на ползи. Трябва да бъдат основани механизми за това. Докладването за подобони нередности би трябвало да бъде изведено отвън тези структури, счита Славов.

 Още информация чуйте в звуковите фалове-
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР